Eerste auto kopen? Hier kun je op letten

Een eerste auto kopen is natuurlijk een grote mijlpaal in iedereen hun leven, maar het is niet zo makkelijk als je misschien dacht. Er zijn veel kosten waar je rekening mee moet houden, en natuurlijk om de juiste keuze te maken over welke auto je koopt. Gelukkig vind je hier alles waar je op moet letten als je je eerste auto koopt.

De auto zelf

Het is natuurlijk belangrijk dat je goed nadenkt over wat voor auto je koopt als eerste auto. Het is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar wees bewust van wat je wil. Oriënteer jezelf goed, en zet alle eisen die je hebt voor je eerste auto op een rij. Zo kan je zien welke auto aan het meeste van je eisen voldoet en kun je een bewuste en weloverwogen keuze maken.

Denk ook goed na over je budget, want de aanschafprijs is niet alles wat je uiteindelijk betaalt. De autoverzekering, wegenbelasting, onderhoudskosten en brandstof komt er allemaal bij kijken. Sommige auto’s zullen goedkoop lijken als je kijkt naar de aanschafprijs, maar kunnen veel kosten in bijvoorbeeld het onderhoud.

Denk aan het formaat van de auto

Als je niet veel ruimte nodig bent, is het een aanrader te beginnen met een kleine auto. Het is vaak makkelijker om je eerste kilometers op de openbare weg te maken met een kleinere auto om het rijplezier te ervaren. Naast dat het makkelijker rijden is, is een kleinere auto ook goedkoper in wegenbelasting, zijn deze zuiniger en vaak ook zeer betrouwbaar in onderhoud.

Veel pk’s zijn overbodig

Je hebt dit vast al wel vaker gehoord, maar het klopt echt: autorijden leer je pas als je je rijbewijs hebt. Natuurlijk wil je een snelle auto, maar niet onnodig veel pk’s zijn daarvoor nodig. Je leert autorijden het beste met weinig pk in de auto. In de toekomst met wat meer kilometers achter het stuur kun je altijd nog kiezen om toch een auto te kopen die voldoet aan het aantal pk dat jij wil.

Sluit een autoverzekering af

Een autoverzekering afsluiten is verplicht in Nederland. Wanneer je een eerste auto aanschaft, moet je dus ook voor de eerste keer een autoverzekering afsluiten. Het is daarom een aanrader om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken en op basis daarvan voor de beste deal te kiezen. Er zijn genoeg mogelijkheden om online te vergelijken en erachter te komen welke autoverzekering het best bij jou past. Een dingetje waar je sowieso rekening mee moet houden: een autoverzekering is duurder voor een beginnend bestuurder. Schrik dus niet van de premie die je in het begin zal moeten betalen; wanneer je schadevrije jaren opbouwt zal dit afnemen.