Dit moet je weten over een bestelautoverzekering

Brengt jouw personeel producten rond in een bestelauto? Dan ben je wettelijk verplicht om deze voertuigen te verzekeren. Een particuliere autoverzekering volstaat in dat geval niet. Nee, je moet namelijk een bestelautoverzekering afsluiten. Wanneer je als ondernemer net jouw eerste bestelauto’s gekocht hebt, vraag jij je mogelijk af wat dit voor een verzekering is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk alles wat je moet weten over een bestelautoverzekering.

Wat is een bestelautoverzekering?

Omdat je een bestelbus uitsluitend zakelijk gebruikt, moet je hier een ander soort verzekering voor afsluiten dan voor een personenauto. Of je een bestelautoverzekering nodig hebt, kun je snel genoeg achterhalen. Heeft het voertuig een laadruimte? Dan moet je jouw bestelbus verzekeren. Een bestelautoverzekering volstaat overigens alleen als het voertuig, met inhoud en al, minder weegt dan 3500 kilo. Is een bestelauto zwaarder? Dan spreken we niet langer van een bestelauto, maar van een vrachtwagen.

Niet iedere verzekering is hetzelfde

Als je nog niet eerder een bestelauto verzekerd hebt, denk je mogelijk dat iedere verzekering voor zo’n voertuig hetzelfde is. Toch is dit niet het geval. Je kunt namelijk uit drie basisverzekeringen kiezen. Om het jou makkelijk te maken, zetten wij de mogelijkheden hieronder op een rijtje.

1) WA

Alle voertuigen die in Nederland op de weg rijden, moeten minimaal verzekerd zijn voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Dit geldt ook voor een bestelbus. Met deze verzekering wordt schade gedekt die met een bestelauto wordt toegebracht aan anderen.

2) WA + beperkt casco

Je kunt ook kiezen voor WA + beperkt casco. Deze verzekering bedrijfsauto is uitgebreider dan een WA-verzekering. Zo dekt deze verzekering niet alleen schade die met een bestelbus wordt aangebracht bij anderen, maar ook schade aan de bedrijfsauto zelf. Het gaat hier alleen om schade door diefstal, brand en storm. Ook ruitschade is verzekerd.

3) WA + volledig casco

Als jouw bestelauto betrokken raakt bij een aanrijding, kan deze schade oplopen. Wil je deze schade ook verzekeren? Kies dan voor WA + volledig casco. Met deze bestelautoverzekering wordt de schade zelfs vergoed als dit de schuld is van de bestuurder van het voertuig.

Bestelautoverzekering afsluiten

Zoals je hierboven al kon lezen, is niet iedere bestelautoverzekering hetzelfde. De verzekeringen verschillen overigens niet alleen in dekking van elkaar, maar ook in prijs. Hoe meer er verzekerd is, des te hoger de premie. Voor WA + volledig casco betaal je bijvoorbeeld meer dan voor een WA-verzekering.

Denk overigens niet dat de premie bij iedere verzekeraar hetzelfde zijn. Bij de ene verzekeraar kan een WA + volledig casco aanzienlijk duurder zijn dan bij de andere. Ga daarom nooit over één nacht