Deze handige toepassingen hebben we te danken aan GPS

GPS. Het is een systeem dat bijna iedereen gebruikt, vaak zonder het echt bewust te weten. Ook al staan we er niet dagelijks bij stil, er zijn heel wat toepassingen die we echt te danken hebben aan deze uitvinding. Wist je bijvoorbeeld dat we dankzij GPS nooit meer hoeven te verdwalen?

Onmisbaar in een navigatiesysteem

We maken er bijna allemaal wel eens gebruik van: een navigatiesysteem. Of het nu om een vast systeem in je auto gaat, of even snel kijken waar je precies bent op Google Maps, we hebben het allemaal wel eens gebruikt. Zo’n systeem werkt natuurlijk alleen als het weet waar jij je bevindt, en wat heeft het daarvoor nodig? Precies: GPS! 

Handig bij de kilometerregistratie

Om nog maar even in dezelfde hoek te blijven: ook de kilometerregistratie bijhouden is dankzij GPS een stuk eenvoudiger geworden. Door een kastje met GPS in de auto te plaatsen, houdt deze precies alle gereden kilometers bij. De rittenregistratie die daar uit komt rollen voldoet precies aan de eisen van de Belastingdienst, en dat scheelt iedereen een hoop tijd.

Precies weten wanneer het gaat regenen

Wil je graag weten of je het de komende uren droog gaat houden? Dan gebruik je de radarbeelden en daarmee samenhangende verwachting qua buien. Deze werken natuurlijk alleen goed als duidelijk is waar jij je bevindt, waar dan weer de GPS-locatie van je telefoon voor wordt gebruikt.

Is mijn pakketje er al bijna?

Steeds meer vervoerders van pakketjes gaan ook gebruik maken van GPS. Handig voor ons, de ontvangers, want wij kunnen op die manier realtime volgen waar de bezorger zich ongeveer bevindt, en hoeveel adressen dat nog van ons huis verwijderd is. Vervoersbedrijven kunnen daardoor steeds nauwkeurigere inschattingen maken van wanneer de bezorgers voor een bepaald adres staan, en daar is iedereen blij mee. Dat scheelt weer onnodig thuisblijven, of voor een dichte deur staan wachten.

Waar is iedereen?

Wat we ook steeds vaker via GPS doen, is elkaar in de gaten houden. Dat klinkt een beetje naar, maar over het algemeen wordt het op een goede manier gebruikt. Kinderen krijgen bijvoorbeeld een speciaal horloge met GPS, waardoor hun ouders altijd even kunnen checken waar zij uithangen. Fijn, om ze op deze manier veel vrijheid te kunnen geven, maar ondertussen wel een oogje in het zeil te houden. En ook gezinnen onderling delen vaak hun locatie met elkaar. Zo is het gemakkelijk te zien of de partner al onderweg naar huis is; weet je meteen of je al aan het eten moet beginnen.