Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een nieuwe (of gebruikte) auto?

Een nieuwe auto kopen kan een opwindende ervaring zijn, maar het is ook een grote beslissing die een zorgvuldige afweging van vele factoren vereist. Een verkeerde keuze kan in het slechtste geval tot jarenlange financiële problemen leiden, dus het loont om je huiswerk te doen voor je besluit daadwerkelijk een nieuwe auto te kopen. In dit artikel benoemen we een aantal zaken die van belang zijn bij de aanschaf van een nieuw voertuig, zoals bijvoorbeeld de autoverzekering, maar stellen én beantwoorden we ook een aantal veelgestelde vragen.

Kopen of toch leasen?

Voor je besluit een auto te kopen is het verstandig goed na te gaan of leasen niet misschien een betere optie is. Leasen kan een verstandige keuze zijn als je niet van plan bent het voertuig op lange termijn te houden, maar leasen betekent in veel gevallen ook dat je aan het eind van de contractperiode iets tastbaars (het geleasde voertuig) opgeeft – iets waar veel mensen moeite mee hebben. Kopen resulteert uiteindelijk gemiddeld gezien vaak in hogere maandelijkse kosten, maar op lange termijn bezit je de auto helemaal en kun je ermee doen wat je wilt. Bij het leasen van een auto hoef je je daarentegen weer bijna nergens zorgen over te maken: de verzekeringen, maar ook de wegenbelasting en eventueel onderhoud zitten al in het maandelijkse bedrag berekend.

Autoverzekering

Een van de belangrijkste beslissingen die je zult nemen als je een nieuwe auto koopt is het kiezen van de juiste autoverzekering. Verschillende verzekeringen bieden verschillende niveaus van bescherming, dus is het belangrijk er een te kiezen die bij je behoeften past. Een WA verzekering vergoedt de schade die jij met je auto bij een ander veroorzaakt: dit is de verzekering die op zijn minst aanwezig moet zijn als je een auto rijdt. Het is de meest beperkte dekking voor een autoverzekering. Daarnaast heb je ook nog WA + beperkt casco verzekeringen en ook volledig casco verzekeringen, ook wel All Risk verzekeringen genoemd. Het is verstandig van te voren op vergelijkingswebsites eens rond te neuzen wat voor jouw situatie de meest verstandige keuze is.

Hoeveel wil je uitgeven?

Bij het kopen van een nieuwe auto is het belangrijk na te gaan hoeveel je totaal én per maand wilt uitgeven. Nieuwe auto’s zijn vaak brandstofefficiënt en kosten dus minder als het aankomt op benzine en diesel, maar daarentegen zijn de verzekeringen wel vaak weer duurder dan wanneer je kiest voor een ouder en goedkoper model. Het is belangrijk om zorgvuldig te budgetteren en een auto te vinden die zowel aan je behoeften als aan je budget voldoet. Houd bijvoorbeeld ook rekening met de aanschaf van eventuele reserve-onderdelen. Nieuwe onderdelen voor een BMW 5-serie uit 2020 kost je bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan onderdelen voor een oude of nieuwe Toyota Aygo.

Nieuw of gebruikt?

Of je een nieuwe of een tweedehands auto moet kopen is een van de grootste beslissingen die autokopers moeten maken. Nieuwe auto’s verliezen na aankoop snel hun waarde, waardoor ze minder geweldig zijn als je van plan bent ze na een paar jaar in te ruilen. Gebruikte auto’s kunnen financieel zinvoller zijn als je iets goedkoops en betrouwbaars zoekt, maar je moet je onderzoek zorgvuldig doen. Overweeg budgettering voor reparaties en routine-onderhoudskosten als je een ouder voertuig koopt, want die zullen weer vaker aan de orde zijn dan bij een gloednieuwe auto.

Kortom: doe je onderzoek!

Je leest het al: het kopen van een nieuwe auto is zo simpel nog niet, tenzij je écht weet wat je wilt. Doe zeker je onderzoek naar de verschillende merken en modellen, en naar de kosten van autoverzekering, reparaties en routine-onderhoud. Alleen dan zul je in staat zijn een verstandige aankoop te doen die aan je behoeften en budget voldoet.