Wat is een tankpas en hoe gebruik je het?

Ben jij vaak onderweg vanwege je werk? Misschien is een tankpas dan wel wat voor jou, dit is een pas waarmee je elke keer betaalt zodat je aan het einde van de maand alles in één keer kan afrekenen. Als dit handig klinkt voor jou, lees dan verder voor meer informatie over wat een tankpas precies inhoudt.

Wat is een tankpas?

Een tankpas wordt ook wel een brandstofkaart genoemd. Het is eigenlijk een soort betaalmiddel die je kunt gebruiken bij tankstations. Als zakelijk gebruiker ben je misschien veel onderweg en als je elke keer moet bijtanken dan kunnen de kosten flink oplopen. Vooral als je werkgever voor je brandstof betaalt is het handiger om een maandelijkse afrekening te hebben. Bij sommige tankpassen krijg je ook korting op je brandstof, of ben je ervan verzekerd dat je in ieder geval de laagste prijs betaalt. Naast tanken kun je vaak ook gebruik maken van het openbaar vervoer, parkeren of zelfs aankopen die nuttig zijn voor je auto.

De voordelen

Het fijne aan een tankpas is dus dat je weet hoeveel je moet betalen. Daarnaast hoef je ook niks voor te schieten en kun je de maandelijkse factuur declareren bij je werkgever of de BTW terugvragen als ondernemer. Zo hoef je je eigen brandstofverbruik niet telkens bij te houden, omdat het allemaal wordt geregistreerd op de pas. Met een tankpas kun je ook nog eens besparen op je brandstofkosten omdat je altijd dezelfde prijs voor je tankbeurt gebruikt. Als je dus niet altijd langs het goedkoopste tankstation kunt rijden is het geen probleem. Een ander voordeel is ook dat een tankpas inzetbaar is bij elk tankstation in Nederland, ideaal dus. 

Voor wie?

Een tankpas is voornamelijk geschikt voor zakelijk gebruikers. Zakelijk gebruikers vallen onder werknemers met een auto van de zaak, ondernemers die een auto op de naam van hun zaak hebben staan en stichtingen die staan ingeschreven bij de kamer van koophandel. Als je hieronder valt zijn je kosten fiscaal aftrekbaar, wat een tankpas dus erg handig maakt. De ritten die je maakt als zakelijk gebruiker dienen wel zakelijke ritten te zijn, zoals de weg die je rijdt naar een zakelijke afspraak met iemand. Over privéritten betaal je namelijk wel gewoon BTW.

Tips voor onderweg

Jij bent vast iemand die vaak onderweg is. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als je veel kilometers maakt. Mocht je een groot deel van de dag in de auto zitten is het goed om eens te rekken en strekken na een tankbeurt. Op het tankstation heb je genoeg ruimte om even een rondje te lopen en een frisse neus te halen, als je de hele dag binnen in je auto zit is het wel fijn om dit te doen. Hydrateer jezelf ook goed door voldoende water te drinken.

Conclusie

Een tankpas is een handige optie die vooral geschikt is voor zakelijk gebruikers omdat hun kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Profiteer van alle voordelen met de tankpas!