Ruitschade met een huurauto; wat nu?

Ruitschade is bijzonder vervelend. Krijgt u te maken met ruitschade door vandalisme of een ster in de voorruit door een steentje wanneer u niet in uw eigen auto rijdt, dan is het probleem vaak direct aanzienlijk groter.  Bent u bijvoorbeeld op vakantie en raakt een van de autoruiten van de huurauto beschadigd, dan loopt dit vaak in de kosten, zeker wanneer u de standaardovereenkomst getekend heeft.

Welke mogelijkheden heeft u bij ruitschade met een huurauto, wat zijn de gemiddelde kosten en hoe kunt u zich hiertegen indekken bij het kiezen van een huurauto of verhuurmaatschappij?

Ruitschade met een huurauto; wat is de oorzaak?

Ruitschade kan op tal van manieren ontstaan. De meest gebruikelijke ruitschade is een ster in de voorruit, meestal door opspattende steentjes. Nu komt dit in Nederland relatief weinig voor; de Nederlandse wegen zijn goed onderhouden en redelijk schoon. Gaat u rijden door het zuiden van Italië of Spanje, of juist naar de Scandinavische landen met de beruchte grindwegen, dan is het risico op opspattende stenen vele malen groter.

Een andere oorzaak van ruitschade is vandalisme of inbraak. In beide gevallen wordt een van de ruiten (doorgaans een zijruit omdat dit het makkelijkst is) ingeslagen. Wanneer een huurauto geparkeerd staat op een onverlichte, afgelegen plek en er kostbare bezittingen zichtbaar in de auto liggen, is het risico op inbraak groot. Zeker op plekken waar veel toeristen komen, weten criminelen dat er kostbare bezittingen van onoplettende vakantiegangers gestolen kunnen worden.

Wie is aansprakelijk voor de reparatie van de ruitschade?

In Nederland zouden we direct terugvallen op ‘niet door eigen schuld’ en de claim bij de verhuurder willen leggen. Zo werkt het in de meeste gevallen niet. U zit in de auto en schade aan de auto komt bij de meeste autohuurgevallen voor uw rekening. Zeker wanneer u een overeenkomst getekend heeft waarin u opdraait voor alle vormen van schade die aan de auto ontstaan, tenzij u buiten uw eigen schuld om aangereden wordt.

Valt autohuur in het buitenland onder mijn reisverzekering?

Nee, helaas niet. Een standaardreisverzekering biedt nooit dekking voor het huren van een auto in het buitenland. Dat betekent dat u op geen enkele dekking kunt rekenen wanneer u schade aan de huurauto heeft; ongeacht of het gaat om ruitschade, lakschade of een lekke band. Daarom is het verstandig om zelf een verzekering af te sluiten bij de verhuurder van de auto. Dit kost uiteraard meer, maar het zorgt er ook voor dat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Kijk altijd goed naar de dekking van de verzekering. Een basisverzekering biedt nagenoeg nooit dekking voor schade aan autoglas, banden en bijvoorbeeld het verlies van de sleutel. Kiest u de basisvariant van de autoverzekering en krijgt u een ster in de voorruit, dan kunt u alsnog het eigen risico (of meer) ophoesten.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een autoverhuurder?

Er zijn ongelooflijk veel mensen die hun nachtmerries op het internet gedeeld hebben nadat zij opgelicht zijn door autoverhuurders in het buitenland. Mensen die de auto terugbrachten waarna de verhuurder direct op een minuscuul sterretje in de voorruit wees en honderden euro’s wilde hebben voor de nauwelijks waarneembare ruitschade bijvoorbeeld. Daarom is het goed om verhuurders na te trekken voordat u ergens een handtekening onder zet. Met hoeveel negatieve reviews mensen tegenwoordig delen, is het relatief eenvoudig om louche aanbieders te vermijden. Uiteraard kunt u ook beginnen met ons overzicht met betrouwbare autoverhuurders.

Hoe zit het met autoverhuurders binnen Nederland?

Ook wanneer u een auto huurt binnen Nederland is het goed om op te letten. Er zijn veel verhuurders die de auto’s standaard WA-verzekerd hebben. Dat betekent automatisch dat ruitschade niet gedekt wordt door de verzekering. Bij deze verhuurders kunt u voor een (relatief klein) bedrag het eigen risico verlagen of aanvullende verzekeringen kiezen. Ook wanneer dit een paar tientjes kost, kan dit bijzonder interessant zijn. U komt er namelijk al snel achter dat veel verhuurbedrijven bijzonder prijzige reparaties uit laten voeren aan de auto. Krijgt u te maken met een verhuurder die € 500 of meer rekent voor de ruitvervanging na ruitschade, vraag dan vooral om inzage in de factuur voor het herstellen van de ruitschade aan de auto zodat u weet waar u voor betaalt.

Wat zijn de kosten van de ruitschade aan de huurauto?

De kosten die gerekend worden door de verhuurder zijn eigenlijk redelijk willekeurig, zeker wanneer we kijken naar het buitenland. Aanbieders in Nederland rekenen vaak de nieuwprijs van een originele autoruit plus de montage. In het buitenland kunt u rekenen op bedragen tussen de € 400 en € 600, waarbij u doorgaans geen factuur in kunt zien voor reparatie en al geluk heeft wanneer u een bonnetje meekrijgt. De kosten die gerekend worden, zijn vaak véél hoger dan noodzakelijk. Een autoruit laten vervangen door Autoglas Concurrent is namelijk bijzonder betaalbaar, waarbij kwalitatief autoglas gebruikt wordt en de montage geregeld wordt door FOCWA-gecertificeerde monteurs. Het nadeel is echter dat u zelf geen enkele reparatie mag verrichten of regelen aan de huurauto; ook dit staat in de huurovereenkomst. Daarnaast is de auto simpelweg niet van u, dus mag u geen blijvende aanpassingen (laten) doen.

Voorkom problemen met schade aan een huurauto!

Er zijn een aantal dingen die u dus zelf kunt doen om problemen met ruitschade bij een huurauto te voorkomen. Zo kunt u het risico op ruitschade beperken door;

  • de auto alleen op goedverlichte en drukbezochte plekken te parkeren;
  • kostbare bezittingen uit het zicht te halen bij het parkeren;
  • de auto idealiter alleen parkeren op afgesloten plekken met camerabewaking.

U kunt de problemen van ruitschade bij de verhuurmaatschappij ook zelf verkleinen, bijvoorbeeld door de auto eerst grondig te controleren voordat u deze meeneemt. De verhuurder doet dit zelf ook, maar loop vooral mee en kijk vooral naar de plekken waar hij niet naar kijkt. Let ook goed op de verzekeringen en het contract dat u ondertekent. Dit kost allemaal wat tijd, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat u zorgeloos met de auto kunt rijden en niet voor bijzonder dure verrassingen achter komt te staan!