Hoe kan de overgang naar elektrisch rijden makkelijker worden gemaakt?

De overgang naar elektrisch rijden is in stroomversnelling geraakt. Steeds meer autofabrikanten geven aan de productie van auto’s op fossiele brandstof te stoppen. De komende jaren kunnen we dan ook vooral nieuwe elektrische auto’s verwachten. Betekent dit het einde van een tijdperk? Waarschijnlijk wel. Dat maakt ook dat veel automobilisten nu al de overstap willen maken. Toch is dat ook spannend. Net als toen mensen voor het eerst in een automaat gingen reden. Er was veel kritiek, maar toen het eenmaal als ‘normaal’ werd gevonden, zagen we ook de voordelen. 

Het is echter niet vreemd dat je na jaren rijden in een auto op fossiele brandstof, er best wel tegenop ziet om de overgang naar elektrisch rijden te maken. Gelukkig zijn er ook manieren om dit voor jezelf gemakkelijker te maken. Hieronder volgen enkele tips voor zij die deze sprong in het diepe al willen wagen. 

Weet waar de laadpalen zijn 

Hetgeen waar de meeste mensen over vallen, is dat ze bang zijn dat ze constant met een lege accu zitten. Die angst is echter ongegrond. Nederland beschikt over fantastische faciliteiten voor elektrische rijders. Er komen dagelijks nieuwe laadpalen. In bijna elke plaats zijn er dan ook wel meerdere te vinden. Als je ver gaat rijden of op een plek komt waar je de weg niet kent, kan het echter wel even een zoektocht zijn om een laadpaal te vinden. Ze worden immers minder duidelijk aangegeven dan benzinestations. Daarom is het aan te bevelen om de GRID app te gebruiken. 

Met behulp van deze app zie je in één oogopslag waar de dichtstbijzijnde laadpalen zijn, welke tarieven er gelden en of de paal op dit moment beschikbaar is. Zo weet je precies waar je terecht kunt en rij je nooit voor niets. 

Is er nog geen laadpaal bij jou in de buurt? Dan kun je eenvoudig een aanvraag doen bij de gemeente. Het is zelfs mogelijk om deze op een openbare parkeerplek voor jouw huis te laten plaatsen. Dit is dan wel openbaar goed en kan door iedereen worden gebruikt, maar het is fijn dat er zo in elk geval altijd één dichtbij is. Heb je eigen grond in de vorm van een carport of garage? Dan kun je ook nog overwegen om een privé laadpaal te plaatsen. 

Laat je goed adviseren 

Wil je de overstap naar een elektrische auto maken en zit je met vragen? Dat begrijpen we heel goed. Het is ook niet zomaar iets. Daarom is het verstandig om je van tevoren goed te laten informeren door een deskundige. Neem eens contact op met een garage en bespreek jouw plannen. Zij kunnen jou precies vertellen wat je wilt weten en je helpen bij het vinden van de juiste match. Probeer ook alvast al een aantal proefritten in elektrische auto’s te maken. Dan merk je direct het verschil als je elektrisch rijdt. Hoe je bijna geruisloos over de weg zoeft en van optimaal comfort kunt genieten. Misschien wil je wel nooit meer anders.