Zo maak je je auto helemaal klaar voor de winter

De winter is in aantocht, en in Nederland kan dat zomaar betekenen dat het weer spekglad op de wegen wordt. In feite zien veel mensen er zelfs tegenop de weg op te gaan. En dat is logisch, want de waarheid is dat rijden in sneeuw en ijs een schrijnende ervaring kan zijn. Maar dat hoeft het niet te zijn.. Het goede nieuws is dat er een aantal dingen zijn die je kunt doen voor je op weg gaat tijdens winterse omstandigheden. Dingen die je rit veiliger en gemakkelijker voor jezelf (en anderen) maken. Hier zijn 5 tips voor een goede verzorging van je auto in de winter:

1) Houd je voorruit vrij van sneeuw of ijs

Het is geen geheim dat ijs op je voorruit ’s ochtends vroeg het ergste is. Het maakt alles moeilijker, van simpelweg beginnen te autorijden tot gewoon kunnen zien waar je naartoe gaat. En laten we de veiligheid niet vergeten; als je voorruit bedekt raakt met ijs en sneeuw, vormt dat een enorm gevaar voor de veiligheid. Als je merkt dat je in de winter moeite hebt met zien door rijp op je autoruiten, zijn hier wat tips om het te verwijderen:

– Spuit ontdooivloeistof (of zelfs warm water) op de probleemplek en gebruik een doek om het weg te vegen

– Houd je ruitenwissers in tip top conditie – zorg dat ze goed geolied en schoon zijn

– Probeer een ontdooivloeistof spray te gebruiken

– En last but … least: gebruik een krabber om het ijs weg te krijgen

2) Houd de benzinetank minstens halfvol

In een ijskoude auto zitten is geen pretje. Maar het is nog erger als je probeert de motor te starten en hij wil maar niet aanslaan, of start pas na een paar pogingen. Waarom is dat? Wel, we hebben al gezegd dat de brandstof bij koud weer niet meteen ontbrandt en benzine wordt bij koude temperaturen erg dik en moeilijk te verbranden. Daarom wordt aangeraden om je benzinetank minstens halfvol te houden, dit houdt de brandstof in optimale conditie is om te stromen. Een andere reden is dat wanneer je ooit gestrand raakt, je er met wat extra benzine voor kunt zorgen dat je auto blijft draaien en warm blijft. Wel zo fijn in de winter. Een ander probleem is echter juist het koel houden van de brandstofpomp. Wanneer je weinig benzine hebt, kan de brandstofpomp lucht aanzuigen. Dit kan het verhitten tot het punt waarop dit kan leiden tot dure toekomstige reparaties.

3) Zorg voor een goed profiel op je banden óf kies voor sneeuwkettingen

Hebben je banden bijna geen profiel meer? Dan is rijden op gladde wegen of op ijs levensgevaarlijk. Maar met enkel een goed profiel kom je er soms ook niet. Ben je namelijk van plan veel te rijden op besneeuwde wegen, dan is een sneeuwketting kopen een must. Sneeuwkettingen zijn vooral bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en het liefst voor kortere stukken. Sneeuwkettingen zijn een must wanneer je gaat wintersporten en wij raden iedereen aan een paar in zijn kofferbak te gooien als je regelmatig in de sneeuw te vinden bent.

4) Controleer je olie en vervang het als dat nodig is

Olie is niet alleen goed om je auto soepel en stil te laten rijden. Ze dient ook als een uiterst belangrijk afdichtmiddel. Olie smeert niet alleen de motor, maar houdt ook vuil en water uit het gevoelige binnenwerk van je auto. Maar je olie krijgt wel klappen in winterse omstandigheden; koud starten is moeilijker voor de motor omdat het langer duurt voor de olie is opgewarmd. En als je in zware sneeuw rijdt of regen, wordt je olie onvermijdelijk vuil. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig het oliepeil te controleren en te zorgen dat het niet te laag staat (als je bij het controleren wat op de peilstok vindt, betekent dat dat er gelekt is). Een goede tip is om een flesje nieuwe olie in de kofferbak te bewaren; dan kun je er altijd verse olie bij doen als het nodig is.

5) Gebruik winterbanden tijdens de winter

Een van de meest logische punten in dit artikel, maar toch heel belangrijk. Als het buiten glad is, wil je dat de wielen van je auto zo veel mogelijk grip hebben. Rubber is een stuk harder als het koud is, dus gewone banden zullen nauwelijks grip hebben op ijs of. Daarom moet je altijd winterbanden gebruiken om er zeker van te zijn dat je je bestemming veilig en wel bereikt.

Conclusie:

Rijden in de winter kan gevaarlijk en frustrerend zijn. Je wilt er zeker van zijn dat je op het winterweer bent voorbereid met een paar eenvoudige stappen, zoals de benzinetank van je auto vol houden, de bandenslijtage controleren, sneeuwkettingen gebruiken als dat nodig is, en zorgen dat je banden in goede conditie zijn. Van daaruit is het gemakkelijk om je auto winterproof te houden door wat preventieve maatregelen te nemen voordat het koude seizoen toeslaat of nadat ijs je voertuig al geruïneerd heeft. Stay safe!