Hoe hybride werken het nieuwe normaal kan zijn

Het lijdt geen twijfel dat de traditionele 9-5 werkdag op zijn retour is. Door de opkomst van het internet en de alomtegenwoordigheid van digitale apparatuur merken steeds meer mensen dat ze van overal kunnen werken. En naarmate de grenzen tussen werk en leven steeds verder vervagen, wordt de behoefte aan een beter evenwicht tussen die twee steeds duidelijker.

Nieuwe manier van werken

De term “hybride werken” is bedacht om deze nieuwe manier van werken aan te duiden, die zowel op kantoor als op afstand werken combineert. En het is hard op weg het nieuwe normaal te worden voor veel werknemers over de hele wereld. Dus, wat is hybride werken? En hoe kan het je helpen een beter evenwicht te vinden tussen werk en leven? In een notendop is hybride werken een flexibele manier van werken waarbij je je tijd kunt verdelen tussen kantoor en thuis (of andere afgelegen locaties). Je kunt bijvoorbeeld drie dagen per week op kantoor werken en twee dagen per week thuis. Of je werkt twee dagen per week op kantoor en drie dagen per week op afstand. Naast dat je de voordelen hebt dat je je eigen tijd kunt indelen, is het ook zo dat je wellicht jouw dure auto de deur uit kunt doen. Je hebt deze tenslotte niet meer zo vaak nodig als eerst. Als je eens zoekt op auto delen Amsterdam (of een andere plaats) dan kom je alle beschikbare auto’s tegen. Je betaalt alleen wat je gebruikt en je hebt dus verder geen verantwoordelijkheden zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een autoverzekering of het betalen van de wegenbelasting. 

Het beste van twee werelden

Het belangrijkste voordeel van hybride werken is dat je er het beste van twee werelden mee krijgt. Je kunt genieten van de voordelen van werken op kantoor (zoals face-to-face interactie met collega’s, toegang tot voorzieningen ter plaatse, enz.) terwijl je ook kunt profiteren van de flexibiliteit en vrijheid die thuiswerken met zich meebrengt (zoals pauzes kunnen nemen wanneer je wilt, je eigen uren kunnen bepalen, enz.) Moet je onverhoopt toch echt een keertje extra naar kantoor, dan kun je altijd weer gebruik maken van autodelen. Dit kun je tenslotte allemaal snel regelen!

Beter evenwicht vinden tussen werk en leven

Hybride werken kan je ook helpen een beter evenwicht te vinden tussen werk en leven. Door je werkweek te kunnen afstemmen op je persoonlijke behoeften, kun je ervoor zorgen dat werk je leven niet overneemt. Als je geïnteresseerd bent om hybride werken eens te proberen, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je werkgever het met het idee eens is. Ten tweede moet je realistisch zijn over hoeveel tijd je realistischerwijs aan thuiswerken kunt besteden. En ten derde moet je een goed inzicht hebben in de technologie die je nodig zult hebben om hybride werken mogelijk te maken. Als je al deze vakjes kunt aanvinken, dan kan hybride werken de perfecte oplossing voor je zijn.