Ben jij ook zo gek op auto’s?

Wie je het ook vraagt, iedereen heeft wel een favoriete auto. Dit kan een oldtimer zijn, maar ook een youngtimer of zelfs een gloednieuw exemplaar. De grap is dan ook nog dat het best zo kan zijn dat je niet eens in deze auto rijdt. Zo is mijn droomauto, al van jongs af, een Toyota Rav4, eerder ook wel de FunCruiser genoemd. Deze stoere auto is dé auto waar ik direct voor zou gaan als ik ooit een keer de loterij win. Maar tot die tijd blijft het bij dromen en rijden in mijn Aygotje.

Het kan ook zijn dat jij je droomauto al jaren geleden hebt gehad. Zo zou mijn vader het liefst direct weer in een Renault 4 stappen. Dat is de auto waarin hij, ooit, nog heeft gelest en daar heeft hij goede herinneringen aan. In welke auto je ook rijdt, je moet er altijd weer voor zorgen dat deze in een goede conditie is.

Wat moet je regelen voor je in de auto stapt?

Voor je, in Nederland, een auto kunt kopen en deze op je naam kunt zetten heb je een geldig Nederlands rijbewijs nodig. Maar dan ben je er nog niet. Je zult de auto ook moeten verzekeren voor je de weg op gaat. Dit is verplicht in Nederland. Een autoverzekering afsluiten doe je gewoon online, dat is wel zo gemakkelijk. Ook is het slim om ervoor te zorgen dat je de juiste attributen bij je hebt voor je de weg op gaat. Denk dan aan een gevarendriehoek, een reflecterend hesje, een sleepkabel, startkabels, reservelampen en een ijskrabber. Al die spullen schaf je gemakkelijk online aan.

Hoe zorg je goed voor je auto?

Je auto is een gebruiksvoorwerp, maar wel een waarin jij met je gezin de openbare weg opgaat. Dat is zeker niet zonder gevaren. En dus zul je ervoor moeten zorgen dat de auto goed onderhouden wordt. Koop je een gloednieuwe auto? Dan is er vaak een onderhoudscontract aan verbonden. Je kunt je auto dan voor iedere onderhoudsbeurt bij de dealer zetten en dan wordt het periodieke onderhoud uitgevoerd. De olie en de andere vloeistoffen worden gecontroleerd en, waar nodig, bijgevuld. De banden worden gewisseld van zomer- naar winterbanden en weer terug. Dit periodieke onderhoud is erg belangrijk. De monteur kijkt dan direct naar welke zaken er aan zitten te komen. Denk dan, bijvoorbeeld, aan de katalysator of de accu.

Maar ook het uiterlijk is belangrijk

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je auto eens in de zoveel tijd door de wasstraat te trekken en het daarbij te laten. Daar is niets mis mee. Maar wanneer je ervoor kiest om je auto af en toe eens met de hand te wassen, zie je goed welke kleine schades er zijn ontstaan door, bijvoorbeeld, opspattend grind*. Je kunt dan voorkomen dat de auto gaat roesten en dat de lak gaat bladderen. Dit kan het behoud van je auto betekenen!

Ook de binnenkant van je auto kan zo af en toe wel eens wat liefde gebruiken. Gebruik de stofzuiger bij de benzinepomp voor een goede reiniging en klop je matten regelmatig uit. Ook een doekje over het interieur kan wonderen doen.

* Opspattende steentjes kunnen ook ruitschade veroorzaken. Heb je de WA+ verzekering of de All Risk verzekering bij Univé afgesloten? Dan wordt deze schade vergoed!