Is jouw auto klaar voor de road trip? Vergeet deze 5 zaken niet!

Het plannen van een roadtrip kan een spannend proces zijn. Je mag je bestemming kiezen, je route plannen, en je auto volproppen met alles wat je voor de reis nodig hebt. Maar voor je de weg op gaat, zijn er een paar dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat je auto klaar is voor de reis. In deze blogpost bespreken we vijf dingen die je van je lijstje moet afvinken voor je op weg gaat naar je volgende roadtrip.

1. Laat je auto onderhouden

Voordat je aan een lange reis begint, is het een goed idee om je auto te laten nakijken. Zo voorkom je mogelijke pech of problemen onderweg. Zelfs als je auto goed lijkt te lopen, is het altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen. Plan een afspraak met je monteur en zorg dat alles in orde is voor je de weg op gaat.

2. Pak een noodpakket in

Het is altijd een goed idee om een noodpakket in je auto te hebben, voor het geval er iets gebeurt terwijl je op weg bent. Deze kit moet zaken bevatten als startkabels, een verbanddoos, vuurpijlen, een zaklamp, en een kaart van de omgeving. Als je met kleine kinderen reist, wil je misschien ook wat hapjes en drankjes meenemen voor het geval ze honger of dorst krijgen terwijl je onderweg bent.

3. Controleer je bandenspanning en het vloeistofpeil

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk je bandenspanning en vloeistofpeil te controleren. Dit omvat zaken als motorolie, koelvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof, en remvloeistof. Het is ook een goed idee om je banden te controleren op slijtage die onderweg problemen kan veroorzaken. Als je niet zeker weet hoe je dit zelf moet doen, vraag het dan aan je monteur of zoek online een handleiding op.

4. Maak je auto van binnen en van buiten schoon

Je zult tijdens je roadtrip veel tijd in je auto doorbrengen, dus je wilt er zeker van zijn dat hij schoon en comfortabel is voor je op weg gaat. Dit betekent dat je de vloermatten en stoelen stofzuigt, alle oppervlakken schoonveegt en alle afval dat zich in de loop van de tijd in je auto heeft opgehoopt leegmaakt. Je moet ook alle ruiten schoonmaken, zodat je tijdens het rijden een goed zicht hebt. Als het kan, was je je auto voordat je op reis gaat, zodat hij er voor de duur van de reis mooi en fris uitziet.

5. Installeer je kinderzitjes!

Als je met kleine kinderen reist, is een van de belangrijkste dingen om te doen voor je op weg gaat, ervoor zorgen dat hun kinderzitjes of kinderautostoel goed in je auto geïnstalleerd zijn. Kinderen tot 1,35 meter moet je in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. En hun zitjes moeten goed vastgemaakt zijn volgens hun gewicht en lengte (meer informatie hierover vind je online of in het instructieboekje van je auto). Als hun zitjes eenmaal goed geïnstalleerd zijn, controleer dan dubbel of alle riemen goed vastzitten, zodat ze niet los kunnen raken terwijl je rijdt.

Of je nu een reis door het hele land plant of gewoon een weekendje weg, deze vijf tips helpen ervoor te zorgen dat je auto overal klaar voor is. Zorg ervoor dat je auto een onderhoudsbeurt krijgt voordat je op weg gaat, pak een noodpakket in voor het geval er iets misgaat, controleer al je vloeistoffen en de bandenspanning voordat je de weg op gaat, maak zowel de binnenkant als de buitenkant van je auto grondig schoon, en installeer kinderzitjes op de juiste manier als dat nodig is. Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je gerust zijn in de wetenschap dat zowel jij als je auto voorbereid zijn op alles wat op je pad komt tijdens je reizen!