Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dashcam?

Dashcams zijn momenteel een van de populairste producten die je kunt kopen voor je auto, met honderden verschillende modellen om uit te kiezen. In dit artikel helpen we je de beste dashcam voor je behoeften te vinden. Er zijn een paar belangrijke kenmerken waar de meeste mensen naar zoeken als ze een dashcam kopen, dus die hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Beeldkwaliteit

De kwaliteit van de gemaakte opnamen is een van de belangrijkste factoren bij de keuze voor een dashcam. Er zijn verschillende resoluties beschikbaar, variërend van 480p helemaal tot 1080p en inmiddels zelfs 4k, waarbij 1440p een steeds populairder optie wordt. Sommige camera’s bieden combinatiesensoren die kunnen schakelen tussen twee of meer resoluties, afhankelijk van de toestand waarin ze opnemen (bijvoorbeeld 1080p bij nacht en 720p overdag).

Parkeerstand

Als je wil kunnen blijven opnemen terwijl je auto geparkeerd staat, dan heb je een dashcam met parkeerstandbeveiliging nodig. Dit is een nuttige functie, want hij kan helpen bij het vastleggen van opnamen van incidenten die gebeuren terwijl de auto geparkeerd staat. Bijna alle dashcams bieden parkeerstandbeveiliging, maar er zijn een paar uitzonderingen.

Nachtzicht

Nachtzicht is een geweldige eigenschap om op een dashcam te hebben, omdat je er ook bij weinig licht mee kunt blijven opnemen. Dit is handig bij slecht weer, ’s nachts rijden, of op elk moment dat het zicht verminderd is.

Groot dynamisch bereik

Dit is erg handig als je buiten opneemt, want het zorgt ervoor dat heldere delen van de opnamen niet overbelicht zijn en donkere delen niet onderbelicht. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de opnamen duidelijk en goed te zien zijn, zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden.

Onopvallendheid

De meeste mensen verkiezen dat hun dashcam onopvallend is, zodat hij niet opvalt in hun auto of afleiding veroorzaakt terwijl ze aan het rijden zijn. Sommige modellen zijn klein genoeg om overal in het voertuig een plaats te kunnen vinden zonder visueel afleidend te zijn. Daarentegen kunnen opvallende dashcams juist helpen dieven af te schrikken om in te breken in de auto.

Prijs

De prijs van een dashcam is vaak een van de belangrijkste factoren die mensen ervan weerhouden een camera te kopen, want camera’s van hoge kwaliteit kunnen duur zijn. De prijs van dashcams varieert sterk, afhankelijk van de functies die ze bevatten. De goedkoopste modellen beginnen bij ongeveer 30 euro, terwijl de duurste meer dan 500 euro kunnen kosten. De meeste mensen vinden echter dat ze het meeste waar voor hun geld krijgen in het middenprijssegment van rond 100-200 euro. Dit komt omdat deze modellen een goede mix van mogelijkheden en kwaliteit bieden, zonder te duur te zijn.

Extra functies

Er zijn verschillende andere functies die bijzonder nuttig kunnen zijn, zoals een ingebouwde GPS module om locatiegegevens op te nemen. Sommige bestuurders houden ook van de gemoedsrust die je krijgt als je een kleine opslagschijf in je dashcam hebt voor het geval er iets gebeurt.

Dashcams hebben veel voordelen en kunnen in veel verschillende situaties van pas komen, dus het is de moeite waard wat tijd te besteden aan het doornemen van reviews om er een te vinden die aan je eisen voldoet.